V občini Hajdina se vedno dogaja kaj zanimivega, nekaj pa je dogodkov, ki postajajo tradicionalni in iz leta v leto privabljajo več obiskovalcev.

Januarja se v gasilskem domu v Slovenji vasi zbere staro in mlado na košicenbalu – luščenju bučnic. Ob ljudskem petju, glasbi in plesu obujajo nekdaj priljubljen ljudski običaj na vasi.

Februar ali marec sta v znamenju pusta. Koranti s Hajdine in Dražencev ter orači iz Gerečje vasi in Skorbe popestrijo dogajanje v gostinskih lokalih in na različnih druženjih v vseh sedmih vaseh, zberejo pa se tudi na osrednjem občinskem trgu. V velikonočnem času vsako neparno leto članice ženskih društev v dvorani Društva upokojencev Hajdina predstavijo svoje kuharske dobrote in ročno izdelane umetnine.

Mesec maj je čas, ko ozelenijo in zacvetijo travniki. V Gerečji vasi se možje in fantje vsako leto pomerijo v košnji trave na sta- ri, tradicionalni ročni in tudi novejši, strojni način. Ob petju in taktu harmonike kosa bolje reže travo in cvetje. Na alojzijevo je junija praznična maša pri vaškem zvoniku v Gerečji vasi, posvečena vaškemu zavetniku sv. Alojziju. Mnogi na to srečanje tudi prikolesarijo. Julijska vročina privabi na tekmovanje v ulovu rib s plovcem k ribniku Žejne ribice v Dražence. V prijetni senci si je v lovskem domu na Zgornji Hajdini mogoče ogledati razstavo lovskih trofej, fazanov in jerebic. Tretji konec tedna v avgustu se mnogi hajdinski občani poglobijo v rimsko obdobje in množično sodelujejo na tradicionalnih rimskih igrah v Termah Ptuj.

Na velike maše v avgustu se občani tradicionalno podajo na ko- lesarsko romanje v Slovenjo vas, k cerkvici Marije Vnebovzete. Konec septembra ali v začetku oktobra obujamo jesenska kmečka opravila. Na kmetiji Meglič v Skorbi potekata ročno trganje koruze in kožuhanje (ličkanje) ob petju in muziki. Gerečja vas je jeseni predana tradicionalni bučijadi. V gasilskem domu je vsakoletna razstava buč, bučnic in jedi iz buč.Jesen je lepa tudi v času trgatve. Posebej zanimivo je v Skorbi, kjer ohranjajo avtohtone sorte grozdja, pridelanega na brajdah. Na prireditvi Skorba trga in preša na kmetiji Meglič se zbere ve- sela družba, vaščani pa izberejo tudi svojega kletarja letnika.

Upokojenci tradicionalno poskrbijo za jesensko druženje ob peki kostanjev, pokušnji mošta in ljudskem petju. Prireditev je vsako leto oktobra v drugi vasi. Na Martinovo soboto v mesecu novembru občina praznuje občinski praznik z martinovanjem in imenovanjem kletarja občine in župnije Hajdina. Tradicija se ohranja s prireditvijo Iz mošta vino – pridi na Hajdino. Na kmetiji Meglič v Skorbi potekajo novembrska večerna druženja, imenovana pušlšanki.

V Gerečji vasi je novembra tradicionalni ženski turnir v paver šnopsu. Decembra so na vrsti Draženci z rezancijado – tradicionalnim tekmovanjem v ročnem izdelovanju domačih rezancev ter z druženjem aktivov in društev žena in deklet. Cerkev sv. Martina na Hajdini je v tednu pred božičem z nastopi znanih slovenskih glasbenih zasedb odeta v praznično vzdušje. Na štefanovo velja povabilo v Dom vaščanov v Skorbo na tradicionalni božično-novoletni koncert z nastopom domačih in gostujočih skupin.